Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 99€

Χάνω καθημερινά βλεφαρίδες, είναι φυσιολογικό;

Όταν αναφερόμαστε στις βλεφαρίδες μας χρησιμοποιούμε τη λέξη «βλεφαρίδες» και όχι «τρίχες»! Αυτή η διαφορετική ονομασία λίγο μας παραπλανεί και ξεχνάμε ότι τελικά και οι βλεφαρίδες μας στην πραγματικότητα είναι και αυτές τρίχες που «φυτρώνουν» και «πέφτουν», όπως όλες οι τρίχες στο σώμα μας! Ας τις γνωρίσουμε και θα καταλάβεις μόνη σου πως το να χάνουμε βλεφαρίδες είναι απολύτως φυσιολογικό!

Οι βλεφαρίδες μας, οι τρίχες δηλαδή που βρίσκονται στις άκρες του βλεφάρου μας, αποτελούνται βασικά από κερατίνη, δηλαδή πρωτεΐνη (97%), και νερό (3%).

Οι βλεφαρίδες είναι χαρακτηριστικό που μόνο τα θηλαστικά έχουν, το ήξερες; Και δεν είναι μόνο για να μας ομορφαίνουν! Κυρίως υπάρχουν στο σημείο που υπάρχουν και με τη μορφή και την υφή που έχουν για να προστατεύουν τα μάτια μας από τον ήλιο, από ανεπιθύμητες μολύνσεις που μπορεί να προκληθούν από νεκρά κύτταρα, σκόνη, σμίγμα, γύρη ή όποια άλλη «βρωμιά» δική μας ή που κυκλοφορεί στον αέρα.

Στο πάνω βλέφαρό μας έχουμε περίπου από 90 έως 150 βλεφαρίδες ενώ στο κάτω από 70 έως 80. Και στα δύο βλέφαρα οι βλεφαρίδες αναπτύσσονται συνήθως σε 3 σειρές.

Το μήκος τους μπορεί να φτάσει έως 1 εκατοστό, κατά μέσο όρο, όσο πλησιάζουμε προς το κέντρο του ματιού.

Ας δούμε τώρα τις φάσεις της ζωής τους:

  1. «Βρεφική» φάση, ή φάση αναγέννησης (anagen phase). Είναι η φάση που οι βλεφαρίδες μας γεννιούνται από το θύλακα, αναπτύσσονται και κάνουν την εμφάνισή τους! Διαρκεί περίπου 30 έως 45 μέρες.
  2. «Εφηβική» φάση, ή καταγενής φάση (katagen phase). Είναι η φάση που οι βλεφαρίδες μας έχουν πια φτάσει το αναμενόμενο μήκος τους και η ανάπτυξή τους σταματά ενώ ταυτόχρονα ο θύλακας αρχίζει και συρρικνώνεται. Διαρκεί περίπου 2 έως 3 εβδομάδες.
  3. Φάση «ωριμότητας», ή τελογενής φάση (telogen phase). Είναι η φάση που ο θύλακας ξεκουράζεται πριν οι βλεφαρίδες μας πέσουν και εμφανιστούν νέες. Διαρκεί περίπου 100 μέρες.

Οι βλεφαρίδες μας, ευτυχώς, δεν είναι συντονισμένες στην ίδια φάση. Κάθε φάση γίνεται ταυτόχρονα μόνο για το 40% των θυλάκων του πάνω βλεφάρου και μόνο για το 15% του κάτω. Διαφορετικά θα φύτρωναν όλες μαζί και θα έπεφταν όλες μαζί! Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να χάνεις 2 ή 3 βλεφαρίδες την ημέρα!

Την επόμενη φορά που θα δεις κάποια βλεφαρίδα σου πάνω στο μαξιλάρι πιάσε την απαλά, κάνε μια ευχή και φύσα τη! Και πού ξέρεις; Μπορεί η ευχή σου να βγει αληθινή!

You may also like

Δείτε επίσης

Χρήσιμες συμβουλές, tips και όλες οι νέες τάσεις στο χώρο της ομορφιάς